Gratis frakt på ordre over 500 kr

Apple USB-C til USB-C-kabel - 1 meter

Apple USB-C til USB-C-kabel - 1 meter

185,00 kr

Tilføj til kurv
Tidligere Celsius-sjef Alex Mashinsky
Fotograf: Stephanie Keith/Bloomberg via Getty Images

Celsius-grunnlegger dømt til 12 års fengsel

Alex Mashinsky, kjent som grunnlegger og tidligere administrerende direktør i kryptovalutautlånsselskapet Celsius, er dømt til hele 12 års fengsel for omfattende bedrageri som førte til milliardtap for vanlige investorer. Etter Celsius' kollaps i 2022 står saken nå som et symbol på risikoene forbundet med ugjennomsiktige kryptoløsninger.

Milliarder av dollar låst inne hos Celsius

Når kryptovalutamarkedet rammes av turbulens, er konsekvensene ofte katastrofale for vanlige investorer. Celsius, som på sitt høydepunkt hadde eiendeler verdt så mye som 25 milliarder dollar, stoppet plutselig utbetalinger og transaksjoner under kryptokrasjet i 2022. Dette etterlot eiendeler verdt 4,7 milliarder dollar frosset og utilgjengelige for selskapets mange kunder.

Bare løfter, ingen sikkerhet

Ifølge det amerikanske justisdepartementet (DOJ) ga Mashinsky gjentatte ganger feilaktige fremstillinger av Celsius' økonomiske stabilitet. Han lokket enkeltpersoner til å investere ved å feilaktig hevde at kundenes digitale eiendeler hos Celsius var tryggere enn i en vanlig bank. I virkeligheten brukte han disse midlene til risikabel spekulasjon så vel som til å øke sin egen formue.

Kunstig oppblåst tokenverdi

Celsius-grunnleggeren er også anklaget for å ha manipulert verdien av plattformens egen kryptovaluta, CEL, ved å kjøpe opp tokens verdt hundrevis av millioner dollar på det åpne markedet. Dette kunstig høye prisnivået fikk prosjektet til å virke mer stabilt og populært enn det faktisk var. I desember i fjor erklærte Mashinsky seg skyldig i ett tilfelle av verdipapirbedrageri og ett tilfelle av råvarebedrageri.

Trump-administrasjonen trapper ned reguleringene

Samtidig med Mashinskys harde dom, er det en generell blødning i amerikansk kryptovalutaregulering. Under Trump-administrasjonen ble en spesiell kryptoetterforskningsenhet i justisdepartementet nedlagt, og SEC (Securities and Exchange Commission) har henlagt flere saker mot store aktører som Coinbase, Kraken og Robinhood. Denne utviklingen reiser bekymring for om fremtidige skandaler kan føre til enda større tap for forbrukerne.

Fallgruvene med bitcoin og blockchain

Selv om teknologien bak kryptovalutaer – blokkjede – lover desentralisering og åpenhet, viser Celsius-skandalen en virkelighet preget av risikoer som private investorer må ta på alvor. Kryptovalutamarkedet kan tiltrekke seg aktører med ondsinnede intensjoner som utnytter mangelen på regulering til å manipulere markedet og bedra investorer.

Hva betyr saken for danske investorer?

Her hos We❤️Apple følger vi ikke bare nyheter om Apple-produkter og innovasjon, men vi dekker også historier som potensielt påvirker lesernes digitale sikkerhet og økonomiske valg. Danske investorer bør ta Celsius-saken som en påminnelse om viktigheten av å undersøke kryptoprosjekter grundig før man investerer penger eller digitale eiendeler i dem.

Ta vare på dine digitale eiendeler

Celsius-svindelen fremhever hvordan selv fremtredende kryptoselskaper kan vise seg å være skjøre eller rett og slett svindelforetak. Som investor er det viktig å lese seg opp, ta ansvarlige valg og eventuelt søke råd fra økonomiske eksperter før man investerer betydelige summer i digitale valutaer eller kryptoplattformer.


Hos We❤️Apple vil vi fortsette å overvåke utviklingen i kryptovalutaenes verden og holde leserne våre oppdatert om viktige saker som dette.

Vil du lese mer om kryptovaluta, digital sikkerhet eller andre relaterte emner? Besøk bloggen vår på We❤️Apple , eller bruk søkefunksjonen nedenfor for å finne akkurat det du leter etter.

Søk og utforsk flere spennende artikler på We❤️Apple