Mexico saksøker Google for kontroversielt navneskifte til Mexicogolfen
Mexicos president, Claudia Sheinbaum, varslet et sensasjonelt søksmål mot Google fredag etter at teknologigiganten endret navnet på Mexicogolfen til «Amerikagolfen» for amerikanske brukere. Denne endringen kom på direkte ordre fra tidligere president Donald Trump, som en del av hans mye etterlengtede navneendring i begynnelsen av presidentskapet sitt, melder CBS News .

Google nekter å endre navn til tross for press fra Mexico
Google valgte å etterkomme Trumps krav tidlig og endret derfor navnet i Google Maps til «Gulf of America» i det amerikanske markedet, mens meksikanske brukere fortsatt ser den vanlige betegnelsen «Gulf of Mexico». Utenfor USA og Mexico er betegnelsen endret til kompromisnavnet «Mexicogolfen (Amerikabukta)». Dette har skapt sterk motstand fra Mexico, som tidligere har bedt Google om å fjerne denne betegnelsen i brev sendt til selskapet. Google har imidlertid avvist alle henvendelser, og visepresident for offentlig politikk i Google, Cris Turner, har svart at det ikke finnes noen umiddelbare planer om å endre denne posisjonen, melder AP News .
Mexico: «Hold deg til dine egne grenser!»
På en pressebriefing fredag understreket president Sheinbaum tydelig at USA ikke har myndighet til å navngi hele golfområdet, siden det er internasjonalt. «USA kan velge navn for sitt eget territorium, som stater eller innsjøer, men de kan ikke endre navnet innenfor våre territorier eller Cubas grenser», argumenterte Sheinbaum offentlig. «Vi ber Google om å respektere internasjonale grenser og holde seg innenfor det som er satt av USAs egen regjering.»
Teknologiverdenens svar: Apple Maps følger etter
Blant de store teknologiselskapene var Google først ute med å etterkomme Trump-administrasjonens krav, men Apple fulgte raskt etter og endret navnet på Apple Maps til den samme kontroversielle betegnelsen – «Gulf of America» – kort tid etter Googles navneendring 10. februar. Ikke alle teknologigiganter har imidlertid vært like lydige: MapQuest har konsekvent valgt å ignorere navneendringen og har til og med opprettet en egen nettside som humoristisk påpeker det absurde i denne handlingen.
Denne saken markerer en interessant trend der teknologi presses til å ta politiske posisjoner, og selskaper kan havne midt i geopolitiske konflikter. For Apple-brukere og teknologientusiaster hos We❤️Apple reiser saken spørsmål om teknologigigantenes nøytralitet og deres evne til å motstå politisk press.
En politisk kamp med Apple og Google i sentrum
Den amerikanske kongressen stemte torsdag for å vedta navneendringen «Gulf of America», noe som ytterligere øker presset på Google og Apple. Samtidig har Trumps administrasjon vært ekstremt streng når det gjelder pressefrihet, blant annet ved å utestenge The Associated Press fra pressebriefinger i Det hvite hus fordi de nektet å etterkomme denne politiske navneendringen. Først etter at en domstol har grepet inn, har dette forbudet blitt opphevet. Disse utfordringene understreker hvor raskt teknologibransjen og media kan bli sentrum for politiske maktkamper.
Hva kan danske brukere forvente i fremtiden?
For danske Apple- og Google-brukere kan problemet virke fjernt, men saken illustrerer tydelig de politiske påvirkningene teknologiselskaper kan bli utsatt for globalt. Hos We❤️Apple vil vi fortsette å følge utviklingen nøye. Hvis du vil holde deg oppdatert på Apple-nyheter, teknologiske utviklinger og unike historier som denne, kan du besøke nettstedet vårt og være blant de første som får beskjed.
Vil du vite mer? Besøk søkesiden vår på We❤️Apple og finn enda flere interessante artikler.