Gratis frakt på ordre over 500 kr

Apple MagSafe-lader

Apple MagSafe-lader

297,00 kr

Tilføj til kurv
Google betaler historisk bot til Texas

Historisk milliardbot rammer teknologigiganten Google

Det amerikanske teknologiselskapet Google står nå overfor en gigantisk økonomisk konsekvens. Selskapet har gått med på å betale en rekordstor bot på 1,375 milliarder dollar (litt over 9,6 milliarder danske kroner) i et forlik med delstaten Texas, ledet av justisminister Ken Paxton. Dette rapporteres av The Verge .

Kjernen i saken: Krenkelse av brukernes personvern

Årsaken bak den kolossale boten skal finnes i omfattende påstander om brudd på personvernet. Ifølge Paxtons offisielle uttalelse har Google ulovlig sporet og samlet inn personopplysninger om brukernes geolokalisering, biometriske data og søk gjort i selskapets såkalte inkognitomodus. Disse bruddene førte til slutt til to store søksmål tilbake i 2022, da Texas først anla dem.

Unik størrelse på Googles bøter

Selv om tidligere saker mot Google har ført til økonomiske konsekvenser gjennom årene, markerer denne boten en milepæl. Aldri før har en enkelt amerikansk stat klart å få tak i et så stort beløp fra Google. Frem til denne saken var den største lignende boten mot Google på 93 millioner dollar et relativt beskjedent beløp sammenlignet med denne siste saken.

Google kunngjør at saken er avsluttet

Google har kommentert forliket med en offisiell uttalelse om at denne saken dekker gamle påstander og praksis som selskapet allerede har endret betydelig. «Vi er glade for å kunne legge denne saken bak oss og fortsette å utvikle sterke kontroller som sikrer brukernes personvern», sa Googles talsperson José Castañeda til The Verge .


Ikke første gang de store teknologigigantene har blitt rammet

Selv om boten er historisk for Google, er ikke selskapet alene om å betale betydelige summer for svikt i databeskyttelsen. I 2022 betalte Google 391,5 millioner dollar i en sak som ble inngått med 40 amerikanske stater angående ulovlig sporing av brukernes posisjoner uten deres samtykke.

Til sammenligning inngikk Meta i fjor et forlik på 1,4 milliarder dollar med delstaten Texas på grunn av lignende påstander om bruk av ansiktsgjenkjenning og fototagger uten klart samtykke.

Betydningen for danske brukere og Apple-entusiaster

Selv om saken er amerikansk, har den klare implikasjoner for danske brukere, spesielt gitt EUs strenge regler for databeskyttelse. Som Apple-brukere vet vi i We❤️Apple at personvern og datasikkerhet er grunnleggende viktige prinsipper.

I motsetning til Google og mange andre teknologiselskaper har Apple historisk sett hatt et økt fokus på databeskyttelse og brukernes personvern, noe som gjentatte ganger fremheves først og fremst i selskapets produkter. Denne saken understreker nok en gang viktigheten av å velge produkter og tjenester som tar personvernet ditt på alvor – og her står Apple nok en gang som et troverdig alternativ.

Ta ekstra godt vare på dataene dine

Googles sak er en vekker for alle brukere, uavhengig av hvilket merke de foretrekker. Vær kritisk til hvordan og hvor du deler din private informasjon på nettet. Hos We❤️Apple oppfordrer vi deg til alltid å prioritere apper og plattformer som beskytter dataene dine best mulig.

Vil du vite mer? Klikk her og oppdag alt om personvernutfordringer og løsninger på nettstedet vårt: Vi❤️Apple Privacy